5. 10. 2022 / ARCHIV ČLÁNKŮ

Stanovisko Svazu chemického průmyslu ČR k aktuálním návrhům v rámci implementace Chemické strategie

Nesouhlasíme s navrženou revizí nařízení CLP - zařazením nových tříd a kategorií nebezpečnosti do nařízení CLP.

Návrh předbíhá vývoji na úrovni UN GHS, navíc má být změna provedena formou delegovaného aktu. Svaz chemického průmyslu ČR pošle stanovisko do veřejné konzultace Komise k tomuto návrhu. V doprovodném komentáři se píše, že i další aktéři s návrhem nesouhlasí, otázkou však je, zda to Komise vezme v úvahu. Je nutno vzít ohled na současnou situaci firem, kdy řeší energetickou krizi.  Chemická strategie byla vydána v říjnu 2020, kdy asi nikdo současnou krizovou situaci nečekal. Stejně je to s revizí nařízení  REACH. V Evropském parlamentu navrhla strana EPP moratorium na některé legislativní návrhy, např. revizi nařízení REACH, ostatní strany jsou však pro pokračování přípravy revize legislativy.  Při přijímání této legislativy by se rovněž měla zohlednit současná situace. Návrh revize REACH v 1.čtvrtletí 2023 je podle našeho názoru nereálný. Je to velmi ambiciózní návrh, který do té doby nebude připraven.

Návrh na omezení mikroplastů byl vylepšen, problematická bude vymahatelnost v praxi.

Dokument „Přechodová cesta chemického průmyslu“ obsahuje seznam úkolů pro členské státy, Komisi a průmysl k realizaci přechodu k neutralitě z hlediska klimatu a digitalizaci.  Podporujeme stanovisko Cefic, že by mělo být provedeno posouzení dopadu energetické krize na konkurenceschopnost chemického průmyslu, a další návrhy, které Cefic předložil při přípravě  dokumentu.

7.10.2022

Členská zóna:

Pro pokračování se přihlašte

Ještě nejste členem? Zaregistrovat se nyní

Svaz chemického průmyslu
České republiky
Rubeška 393/7

IČ: 16193725
DIČ: CZ16193725

SCHP ČR

Dobrovolné profesní sdružení podniků a institucí se vztahem k chemickému odvětví.
Spojte se zástupci svazu k osobnímu projednání atributů členství.

Telefon:+420 283 290 786